Ajankohtaista allergiasta

Alli Puirava                                                                                        Kuva poistettu.

Lääkehuollon lehtori, ProEdu Oy

 

Ajankohtaista allergiasta

Tilanne 11.2.2020: pähkinäpensas ja leppä kukkivat Suomen lounaisosissa ja Uudellamaalla. Hyvin on siitepölykausi meillä Espanjan Andaluciassakin alkanut sopivien sateiden ja lämpimien päivien myötä.

Ihminen ei synny allergiseksi, vaan allergia syntyy ihmisessä, taipumus on periytyvä. Kasvien siitepöly sisältää sinänsä vaarattomia valkuaisaineita, joille elimistö ryhtyy kehittämään vasta-aineita l. immunoglobuliineja. Kun vasta-aineita on syntynyt riittävästi, käynnistyy allergiareaktio, kun siitepölyä (allergeenia) joutuu elimistöön. Vasta-aineen ja siitepölyn valkuaisaineen reaktion seurauksena alkaa vapautua varsinaisia allergiaoireiden aiheuttajia histamiinia ja tulehdusvälittäjäaineita. Nämä yhdisteet kulkeutuvat verenkierron mukana joka puolelle elimistöä aivoja myöden. Histamiinilla on vastaanottajia, joita kutsutaan H1-ja H2-reseptoreiksi, joihin tarttumalla varsinaiset moninaiset allergiaoireet alkavat. Useimpien allergialääkkeiden vaikutus perustuu juuri äsken mainittuihin reseptoreihin, joita antihistamiineiksi (”vastahistamiini”) kutsutut lääkkeet sulkevat ja siten estävät histamiinin vaikutukset.

Jotkut ruoka-aineet sisältävät hyvin samantyyppisiä valkuaisaineita kuin siitepöly. Niinpä siitepölyallergikot voivat saada oireita syödessään esim. omenaa, porkkanaa, kiiviä, paprikaa, selleriä tai tomaattia. Elimistö tulkitsee, että suussa on siitepölyä.

Koska allergiareaktion synnyttävä histamiini ja muut oireita aiheuttavat yhdisteet kulkeutuvat laajalle elimistöön, allergiaoireet voivat olla hyvin moninaiset. Allerginen nuha on varmaan tunnetuin. Nokkosrokko, allerginen silmätulehdus, kutina, allerginen keuhkoastma, atooppinen ihottuma ja iho- ja limakalvoturvotukset tunnetaan oireina hyvin. Usein jää huomaamatta, että väsymys ja päänsärky voivat olla myös allergiaoireita, sillä histamiinilla olla on runsaasti sitoutumispaikkoja aivoissa. Pahin, jopa henkeä uhkaava allergiaoire on anafylaktinen reaktio, joka voi alkaa minuuteissa altistuksesta ja vaatii usein välitöntä ensiapua. Anafylaksian ensihoitoon on olemassa myös kotona pistettäviä adrenaliiniannoksia, joita saa reseptillä apteekista. Anafylaktisen reaktion voi aiheuttaa hyvin moni yhdiste, tunnetuimpia ovat myrkkyhyönteisten pistot ja lääkeaineet, mutta myös kasvikunnasta löytyy sen aiheuttajia.

Allergiaoireita voidaan hillitä mm. antihistamiineilla, joita otetaan tabletteina suun kautta, silmätippoina ja nenäsumutteina. Suun kautta otettuna antihistamiinit aiheuttavat monesti väsymystä, suun kuivumista ja huimausta. Sivuvaikutuksissa on suuria yksilöllisiä eroja ja myös valmistekohtaisia eroja, joten kokeilemalla voi löytää itselle sopivan. Valinnanvaraa on todella runsaasti.

Alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet sopivat huonosti antihistamiinien kanssa yhteen, sillä ne voimistavat toistensa keskushermostovaikutuksia ja voivat joissain tapauksissa saada aikaan odottamattomia reaktioita. Uudemmat itsehoitolääkkeinä saatavat antihistamiinit ovat vähemmän väsyttäviä kuin vanhemmat reseptillä saatavat, joiden erityisominaisuus on, että ne eivät ole iäkkäille suositeltavia, koska kulkeutuvat suurempina määrinä keskushermostoon ja voivat vaikeuttaa mm. muistitoimintoja.

Paikallisesti annosteltavat antihistamiinit, kuten silmätipat ja nenäsumutteet antavat nopean helpotuksen oireisiin. Näitäkin valmisteita on runsaasti saatavilla. Silmä- ja hengitystieoireisiin on saatavilla myös tulehdusreaktiota hillitseviä kortisonijohdannaisia, verisuonia supistavia valmisteita sekä hengitystä ja tukkoisuutta helpottavia valmisteita. Apteekin farmaseuttinen henkilökunta opastaa mielellään kakkien edellä mainittujen lääkeaineryhmien käytössä. Neuvonnasta kannattaa ottaa vaarin, sillä esimerkiksi liian pitkään ja liian suurilla annoksilla käytettynä tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa vakavaakin haittaa.

Markkinoilta löytyy silmä- ja nenäoireisiin myös yksi lääkeaine, jonka käytöllä allergiaoireita voi ennaltaehkäistä. Käyttö pitäisi osata ajoittaa mahdollisimman sopivasti ennen tunnetun siitepölykauden alkua. Siitepölyallergiaan löytyy myös pitkäkestoinen siedätyshoito, joka kestää useampia vuosia. Siedätyshoito on vaativa hoitomuoto ja aloitetaan erikoistuneilla klinikoilla perusteellisten tutkimusten jälkeen. Tämä 100 vuotta vanha hoitomuoto alkoi nousta uudelleen esille 1970 – luvulla ja lisääntyy koko ajan. Aluksi hoito annettiin pistoshoitona, mutta tänään käytössä on jo kolme suun kautta otettavaa valmistetta. Siedätyshoidolla allergiaoireet saattavat pysyä poissa vuosikausia ja eikä ole tavatonta, että henkilön allergiaoireet eivät palaa ollenkaan.

Siitepölykauden ennustetaan olevan tavallisesta vaikeampi Suomessa tänä vuonna. Toivottavasti saadaan sopivasti hengitysilmaa puhdistavia sateita kevään aikana.